Velika Gospa na Kajzerici, 2020.

15.08.2020.

Tekst: Anamarija Mesić

velika gospa kajzerica 2020.1

Po uzoru na apostole, koji su zajedno s Marijom devet dana u gornjoj sobi molili i čekali silazak Duha Svetoga, župljani župe Rođenja Isusova na Kajzerici devet dana su pripremali svoja srca za, nama Hrvatima posebno dragu, svetkovinu Velike Gospe ili kako reče naš Kardinal „ljetni Božić“.

Svakoga dan u 17:50, tijekom devet dana, molili smo Gospinu krunicu uz razmatranja sv. Ljudevita Montfortskog i pjevali lauretanske litanije. Vrhunac dnevne pripreme je bilo slavlje svete mise koju je predslavio naš župnik vlč. Željko i na kraju koje smo molili devetnicu Velikoj Gospi. Svakodnevno bila je i prilika za svetu ispovijed uoči mise.

Odaziv župljana na sudjelovanje u devetnici rastao je kako je odmicalo vrijeme pripreme, da bi zadnjih dana crkva bila lijepo popunjena, a osobito u dane kada smo imali klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i svjedočanstvo. Premda je to bilo vrijeme godišnjih odmora i velikih vrućina, vjernici su ustrajno i radosno sudjelovali u pripremi.

Prvi dan devetnice, na blagdan Preobraženja Gospodinova, nakon večernje svete mise, je održano klanjanje u tišini pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Trećeg dana devetnice je „naša župljanka“, sestra Anđelka M.C. svjedočila o svom redovničkom pozivu i zajednici svete Majke Terezije – Misionarke ljubavi. Bilo je to lijepo svjedočanstvo Božje ljubavi prema nama ljudima, a osvrt na tu večer možete pročitati OVDJE.

Osmi dan devetnice imali smo vođeno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a posljednji dan devetnice, nakon svete mise, prisutni vjernici predvođeni župnikom zajedno su molili časoslov, I. večernju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije. To je ujedno, u liturgijskom smislu, bio početak proslave svetkovine Velike Gospe u našoj župi. Svetkovinu Velike Gospe proslavili smo na dvije svete mise u 9:00 i 11:00.

U homiliji, župnik je detaljno objasnio prvo čitanje iz knjige Otkrivenja (11, 19a; 12, 1-6a.10ab). Kovčeg saveza za Židove označava prisutnost Boga. Dok su imali Kovčeg saveza uza se, Bog je bio uz njih. Nakon što su ga izgubili, izgubili su put, gubili su u borbama. Za nas kršćane, Djevica Marija predstavlja novi Kovčeg saveza što je prepoznala već prva Crkva. Ona je „kovčeg“ koji govori o prisutnosti Boga. Zmaj koji čeka pred ženom koja ima roditi da joj proždre dijete predstavlja današnji svijet koji se onda, kao i danas ponaša nasilno, bahato, nemoralno, iskorištava, truje, cijedi komarca, a guta devu… i želi proždrijeti Boga. Dijete je Isus, a Marija u hvalospjevu „Veliča“ tumači što će to Dijete učiniti: raspršiti oholice umišljene, silne zbaciti s prijestolja, bogate otpustiti prazne… – to Dijete će se suprotstaviti i poraziti sve moćne svijeta.

Marijino uznesenje u nebo je prijenos Kovčega u nebo gdje sada vlada kao kraljica. A „oružja“ koja nam daje za borbu protiv svijeta su post, pokora i molitva. U običnosti i poniznosti molitve, obraćamo se Mariji da bude naša zagovornica i Majka na nebu. Nakon popričesne molitve, svi zajedno smo izrekli osobnu posvetu Blaženoj Djevici Mariji u kojoj smo izrazili svoju spremnost uzeti je za svoju Gospodaricu, Zagovornicu i Majku, zamolili da se udostoji primiti nas zauvijek za svoje sluge, štićenike i djecu, te da nam bude u pomoći kako sada, tako i na času smrti.

Nakon svete mise, u dvorištu crkve imali smo druženje. Uz medenjake i gvirc proslava svetkovine je bila poput proštenja u nekom marijanskom svetištu … nebeska radost i slavlje radi uznesenja službenice Gospodnje se osjetila i ovdje na Kajzerici u radosnim osmjesima djece i odraslih… radosti susreta s Nebom i bližnjima.

Kao što piše u Prvoj poslanici Korinćanima (2, 9): „Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube“. Razmatrajući proteklih dana Mariju i njeno uznesenje u nebesku slavu, možemo radosno zazivati: Marijo kraljice neba pomogni nam doći u Kraljevstvo Božje!

Hvala Presvetom Trojstvu i Blaženoj Djevici Mariji na mogućnosti da „se uspnemo u gornju sobu“, pripravimo srca i proslavimo svetkovinu Velike Gospe! (Anamarija Mesić)

velika gospa kajzerica 2020.2

velika gospa kajzerica 2020.3

velika gospa kajzerica 2020.4

velika gospa kajzerica 2020.5

velika gospa kajzerica 2020.6

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota, te po dogovoru

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

Lokacija