Raspored župne kateheze 2023/24

 

Krizmanici

Kada je nastava prijepodne:

Utorak:   8.C i 8.D – 13.20 sati             

Srijeda:   8.A i 8.B – 15.00 sati

 

  Kada je nastava poslijepodne:

  Utorak:   8.A i 8.B – 13.20 sati               

  Srijeda:   8.C i 8.D – 13.20 sati

 

 

Prvopričesnici

Utorkom:  3.A i 3.B – 16.15 sati         

Srijedom:  3.E – 12.25 sati

                   3.C i 3.D – 16.15 sati

 

> Raspored župne kateheze.pdf


 

Hodočašće u Ludbreg, 2023.

Hodočašće u Ludbreg 2023 plakat

U subotu 23. rujna 2023. naša župa hodočasti u Svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbreg. Polazak je u 7:30 iz Kajzerice. Po dolasku u svetište bit će pobožnost križnog puta na prostoru ispred Zavjetne kapele Predragocjene Krvi Kristove te prilika za ispovijed. U 11:00 bit će sveta misa u župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje je izložena relikvija Predragocjene Krvi Kristove. Nakon mise bit će pauza za ručak, a u 14:00 klanjanje i pobožnost na čast Predragocjene Krvi. Polazak iz Ludbrega je oko 15:00. Na povratku ćemo posjetiti crkvu Majke Božje Snježne u Belcu, jednu od najljepših baroknih crkava u Hrvatskoj. Cijena je 15 €, a prijave su u župnom uredu do srijede, 20. rujna.

> Hodočašće u Ludbreg, 2023. plakat.pdf

Godišnje župno klanjanje i predstavljanje knjige "Ikona Boga nevidljivoga"

Ponedjeljak, 5. lipnja, bio je svečan dan u našoj župi. Dva su ga događaja obilježila: godišnje župno klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu i nakon mise predstavljanje knjige „Ikona Boga nevidljivoga“ koju je napisao naš župnik vlč. Krunoslav Kolar.

20230605 misa.Željko Nestić i Krunolav Kolar.01 

20230605 misa.vlč. Željko Nestić.propovijed

 

Godišnje klanjanje uz izloženo Presveto naši župljani su vjernički i vrlo pobožno nazočili u crkvi uz osobnu molitvu od jutarnjih do večernjih sati. Klanjanje je zadnjih pola sata predvodio župnik molitvama, a vjernici pjesmama. Svečano misno slavlje potom je predslavio vlč. Željko Nestić, bivši župnik Župe Rođenja Isusova, a sada župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi. Tema vrlo slušljive i poučne propovijedi koju je održao vlč. Željko bila je euharistija kao hrana nas Kristovih otkupljenika za vječni život. Misu je suslavio naš župnik vlč. Krunoslav Kolar.

Nakon mise u crkvi je predstavljena nova knjiga župnika Kolara, pod nazivom ''Ikona Boga nevidljivoga“ - Uvod u teologiju ikone s teološkim iščitavanjem ikone Krista Pantokratora u izdanju Glasa Koncila. Riječ je o prvoj takvoj knjizi na hrvatskom jeziku, jedinstvenoj u našoj teološkoj literaturi.

20230605 biskup Milan Stipić.2

20230605 o. Kirko Velinski.3

20230605 urednik GK a Branimir Stanić.4

20230605 autor vlč Krunoslav Kolar.5

20230605 Blaženka Jančić.1

mons. Stipić i vlč. Kolar.6

Knjiga Ikona Boga nevidljivoga.7

20230605 domjenak.1

20230605 domjenak.2

20230605 domjenak.3

O knjizi su govorili mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije, koji je napisao predgovor u knjizi, zatim o. Kirko Velinski, protojerej stavrofor i parohijski svećenik Makedonske Pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Branimir Stanić, glavni urednik Glasa Koncila te autor, vlč. Kolar.

Biskup je ukratko predstavio sadržaj knjige: prvo je govorio o smislu i teologiji ikone, a zatim o teološkom iščitavanju ikone. “Ikona je imanentna svim kršćanima kako na istoku tako i na zapadu (…), ova knjiga, koju svakako toplo preporučujem svima, kao i čitavo sveto Evanđelje, nam svjedoči da je Bog zaista sve i u svemu" završio je svoje izlaganje mons. Milan Stipić.

Otac Kirko Velinski predstavio je detaljnije drugi dio knjige tj. teološko iščitavanje ikone Krista Pantokratora, te doprinos knjige ekumenskim nastojanjima. Na kraju izlaganja rekao je “Želim da ova knjiga pomogne svima nama u razmatranju otajstva Krista, da onima koji nisu Bizantske tradicije približi ikonu, ali i samu tradiciju te da nas sve koji u Krista vjerujemo međusobno zbliži već na ovome svijetu.”

''Objeručke smo prihvatili izdati ovu knjigu. Bilo je sjajno surađivati'', rekao je urednik Stanić i dodao kako je zlatna boja na naslovnici stavljena kako bi ljepota ikone došla do izražaja. ''To zlato neka nam simbolički govori da je došlo zlatno doba ekumenizma'', zaključio je Stanić.

Župnik Kolar, autor knjige, zainteresirao se za ikone još tijekom studija pa je na tu temu i diplomirao, a sada je u knjizi donio i znanstveni rad. ''Nastojao sam dati slavu i hvalu Bogu ovim djelom. Biti pred ikonom znači biti pred otajstvom vjere. Ikona uživa sakramentalnost na određeni način. Ona nije dekorativni predmet već zapis vjere pomoću boje. Ikona zahtijeva poznavanje jezika boja u nekoliko dimenzija. Preko ikona ulazimo u odnos s Bogom čija smo i mi ikona sami. Knjiga neka budu vrata u teološki svijet ikone'' rekao je autor te dodao kako je knjiga posvećena utjelovljenom Logosu – Isusu Kristu. ''Nakon što pročitate ikone, rado ćete odlaziti u hramove bizantske tradicije. Neka bude prisutna nakana – da svi koji u Njega vjeruju, budu jedno'', rekao je vlč. Kolar te zahvalio svima koji su radili na knjizi.

Knjigu je grafički oblikovao Tomislav Kučko, lektorirala Irena Šupuković, a recenzirali doc. dr. sc. Antun Japundžić iz Đakova te doc. dr. sc. Ivan Macut iz Splita. Predstavljanje knjige moderirala je župljanka Blaženka Jančić, urednica religijskog programa Hrvatskog radija.

Nakon mise i predstavljanja knjige uslijedilo je ugodno druženje uz skromni domjenak.

Knjiga "Ikona Boga nevidljivoga" autora župnika Krunoslava Kolara

Knjiga IKONA BOGA NEVIDLJIVOGA

U ponedjeljak, 5. lipnja, u 19:30 bit će svečano predstavljanje knjige IKONA BOGA NEVIDLJIVOGA. Uvod u teologiju ikone s teološkim iščitavanjem ikone Krista Pantokratora  koju je napisao naš župnik vlč. Krunoslav Kolar.

Knjigu će predstaviti: mons. Milan Stipić, biskup Križevačke eparhije; o. Kirko Velinski, protojerej stavrofor i parohijski svećenik Makedonske Pravoslavne Crkve u Republici Hrvatskoj; dr. Branimir Stanić, glavni urednik Glasa Koncila, te vlč. Krunoslav Kolar, autor knjige.

Svi ste pozvani i dobrodošli!

Slavlja Svete potvrde i Prve svete pričesti, 2023.

Subota, 22. travnja, bio je svečan dan u našoj župi, održano je slavlje krizme – sakramenta Svete potvrde. Zazivom imena svakog krizmanika i krizmanice i riječima Primi pečat dara Duha Svetoga. Mir tebi! poslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše, prečasni Mislav Kutleša, podijelio je sakrament Svete potvrde krizmanicima naše župe. Njih 58 tako su postali punopravni članovi Katoličke crkve, pozvani da budu apostoli Isusa Krista.

Prečasni Kutleša je u homiliji poslao poruku krizmanicima kako je ovo dan kada im Bog želi nešto reći. "Silaskom Duha Svetoga ova će Riječ obilježiti vaš život u onoj mjeri u kojoj vi to budete htjeli. Nalazite se na prekretnici života. Po Svetoj potvrdi Isus daje obećanje: 'Ne bojte se, ja sam s vama u sve dane – do svršetka svijeta.' Rekao je te istaknuo: "Bog je blizina, Bog je brižnost, Bog je nježnost i blagoslov. Neka dar Duha Svetoga prožme sve."

Krizmanike je na njihovu putu pripreme za sakrament Svete potvrde pripremao župnik Krunoslav Kolar. ''Volio bih da rastete u Istini. Primili ste pečat, zapečaćeni ste kao Božje vlasništvo. Po primjeru vašeg života treba se vidjeti da vam je Bog Otac. To vam želim kao duhovni otac'', poručio je krizmanicima vlč. Kolar i zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog svečanog slavlja i omogućili da se ispred škole uredi liturgijski prostor za dostojnu proslavu krizme - Svete potvrde.

Svečano misno slavlje prevodio je prečasni Kutleša, koncelebrirali su župnik vlč. Krunoslav Kolar i fra Slaven Brekalo. Riječi zahvale uputili su i roditelji krizmanika i sami krizmanici, a svetu misu je pjevanjem uveličao župni zbor.

Sljedeći dan, u nedjelju 23. travnja, na župnoj misi u 11 sati održano je slavlje Prve svete pričesti. Naši mladi župljani, 24 djevojčice i 34 dječaka, pristupili su prvi put sakramentu euharistije. Bila je to njihova prva sveta pričest. Za taj sakrament ih je pripremao župnik vlč. Krunoslav Kolar koji je predslavio svetu misu.

PP 2023 Kajzerica 1

PP 2023 Kajzerica 2

PP 2023 Kajzerica 3

PP 2023 Kajzerica 4

„Danas je najljepši dan u životu mom, jer moje srce postaje dragom Isusu dom“ početak je recitacije koju je troje prvopričesnika recitiralo nakon ulazne pjesme. Tijekom slavlja naši su prvopričesnici izrekli još nekoliko recitacija, radosno i dostojanstveno.

Euharistijsko slavlje pjesmom je uveličao župni zbor, a zadnju pričesnu pjesmu otpjevale su četiri prvopričesnice.

Na kraju slavlja župnik je zahvalio dragom Bogu te svim župljanima koji su pomogli u organiziranju ovog slavlja. Prvopričesnike je potaknuo da budu živa svetohraništa. Jedino će tako svojim životom biti prepoznatljivi da pripadaju Kristu.

Uključimo u molitve krizmanike, njihove kumove i roditelje te prvopričesnike i njihove roditelje! Neka ih prati Božji blagoslov da im život uvijek bude usmjeren prema Kristu.

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

vlč. Krunoslav Kolar

 

ŽIRO-RAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

ŽUPNI URED

ureduje utorkom, četvrtkom i petkom

od 17:00 do 18:00

Aktualno uredovno vrijeme župnog ureda možete saznati iz tjednih župnih obavijesti.

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

 

Lokacija