• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Sve su staze Gospodnje istina i ljubav,

za onog koji čuva Savez njegov i propise."

Iz pripjevnog psalma 1. nedj. Došašća (Ps 25, 10)  

 

1adv

Došašće nije samo vrijeme, 

došašće su ljudi.

pozdravkrižu

 

Progledati srcem

24. listopada 2021.

30. NEDJELJA KROZ GODINU (B)

30NKGB Progledati srcem

DUHOVNA MISAO. 30.NKG.B

Među najpoznatijim čudima koja je Isus učinio zasigurno je ozdravljenje slijepca Bartimeja, o čemu govori evanđelje 30. nedjelje kroz godinu. Iako nije vidio nijedno Isusovo čudo, Bartimej je vjerovao u ono što je čuo od drugih. S tom vjerom traži Isusa da mu se smiluje.

 

Dok je slijepac željan Kristove blizine vapio za njim, oni oko njega su ga ušutkivali. Ovom gestom zatvorili su čovjeku u potrebi mogućnost da dođe blizu Bogu, proglasili ga manje važnim, blokirali ga.

Toliki i danas vape za Isusom, potrebni su ga, ali im mi ne damo blizu svojim načinom života, postali smo im barijera umjesto da ih vodimo Kristu. I dok se ponekad čini da čovjek nema srca, Bog se pokazuje kao onaj čije je srce uvijek i za svakoga otvoreno. Prvo što je slijepac napravio nakon poziva jest to da je bacio sa sebe ogrtač. To je teret prijašnjeg načina života koji je nužno odbaciti da bi se krenulo za Isusom.

Oslovljavajući Isusa učiteljem, Bartimej želi izraziti svoju spremnost da učini što god on od njega zatraži, jer mu vjeruje. Upravo čimbenik vjere donio mu je ozdravljenje od sljepoće, tj. spasenje. Nije ovaj čovjek Isusa molio s mnogo riječi, ali su iste bile izrečene iz srca i zato je uslišan.

Iskrena molitva koja izražava našu grješnost i potrebu Božje ljubavi i milosrđa, uvijek će biti uslišana. Samo se treba poniziti i priznati se potrebnim Božje pomoći. Sljepoća je i naša dijagnoza, ali ne sljepoća očiju već srca. Slušamo Božju riječ, primamo Isusa, ali nas to ne ozdravlja, ne prepoznajemo Isusa u potrebi bližnjega, jer smo sebi najvažniji.

Ustanimo iz svoje sljepoće i mrtvila, zbacimo teret koji nas sputava da služimo Isusu. Dopustimo mu da nas izliječi kako bismo ga vidjeli i ljubili u bližnjima te jednom postigli milost gledanja Boga u vječnosti.

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota, te po dogovoru

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

Lokacija