• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Saznaj koliko ti je Bog dao i od toga uzmi što ti treba;

ostatak je potreban drugima."

Sv. Augustin  

pozdravkrižu

 

Ljubav prema bližnjemu i nenavezanost na materijalno siguran su put u nebo

10. listopada 2021.

28. NEDJELJA KROZ GODINU (B)

28NKGB Nenavezanost na materijalno

 

DUHOVNA MISAO. 28.NKG.B

Mnogo je stvari u životu za koje ispitujemo druge kako ih postići. No jesmo li ikada iskreno postavili pitanje mladića iz evanđelja 28. nedjelje kroz godinu koji traži uputu o tome kako baštiniti vječni život?

Pouka mladićeva upita jest to da naša ...

vjera ne smije biti formalno izvršavanje zapovijedi, već djelotvorna ljubav. Boga se ljubi kroz čovjeka pa je nemoguće tvrditi da ljubimo nevidljivoga Boga, ako ne ljubimo čovjeka kojega vidimo. Iz evanđeoskog odlomka vidimo kako duhovni put nije samo vršenje zapovijedi već nasljedovanje Isusa. To je poziv koji Isus upućuje mladiću time što od njega traži da proda sve, razda siromasima i ide za njim. Mladić nije zadovoljan tim zahtjevom te odlazi. Unatoč svemu trudu koji je uložio da vrši zapovijedi, ipak nije spreman do kraja služiti Bogu.

Zar nije i nama jasno što moramo napraviti ili čega se kloniti da bismo postigli vječnost, ali to ne želimo ili odgađamo? Potrebno je prodati to blago, tj. odvezati se od njega. Bog ne želi od nas napraviti sirotinju, već nas želi osloboditi robovanju materijalnom. Svatko od nas ima nešto za što je vezan i ne želi se toga odreći jer mu je od velikog značaja. To nam pak otežava ulazak u nebo, jer nam postaje teretom koji nas veže za zemlju, a ne dopušta nam da se usmjerimo na vječno. 

Svjesni smo svojih mana, grijeha, navezanosti te kad iskreno sagledamo svoj život, doista se možemo zapitati za svoje spasenje, koje ne možemo postići vlastitim snagama jer je ono dar Božji. To nikako ne znači da ćemo lijenošću i samo molitvom otvoriti vrata Božjeg milosrđa. U nebo se ulazi tako da ljubimo bližnjega, a srce nam ne bude u ovozemaljskim stvarima, već kod Boga. Kod Onoga koji treba biti naše najveće i jedino bogatstvo.

 

zk

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota, te po dogovoru

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

Lokacija