• 980x300 crkva lijeva strana

  • 980x300 crkva izvana

  • 980x300 kajz pan1

"Saznaj koliko ti je Bog dao i od toga uzmi što ti treba;

ostatak je potreban drugima."

Sv. Augustin  

pozdravkrižu

 

Samo ljudi vjere vide Božje svjetlo

4. srpnja 2021.

14. NEDJELJA KROZ GODINU (B)

14B jesus in der synagoge

Današnji evanđeoski izvještaj – kratak je i bez okolišanja. Isus pokušava ostati vjeran svome poslanju i u svom zavičaju, no nevjera njegovih zemljaka to mu onemogućava.

Sve je dobro započelo. Učio je u sinagogi, kao i drugdje. Mnogi su se divili njegovim riječima, njegovoj mudrosti i

njegovim čudesima. To ih je divljenje dovelo do sasvim opravdanog pitanja: Odakle njemu ovo? Da su u svojoj nutrini dopustili dirnuti se tim pitanjem, dali bi u svom srcu mjesta Duhu Božjemu, pa bi ih to pitanje dovelo do dubljeg odnosa s Isusovom osobom.

No, stanovnici Nazareta ostaju s tim pitanjem na površini. Oni poznaju Isusa samo kao drvodjelca iz Josipove radionice. Njegova je prisutnost uobičajenog i obiteljskog karaktera. Taj čovjek, koji sada stoji među njima i kojega poznaju od djetinjstva, uopće se ne slaže s predodžbama koje oni imaju o proroku i čovjeku Božjem.

Isus, sa svoje strane prihvaća takvo njihovo držanje, a ipak je, zbog njihove sumnje i nevjere, razoružan, nesposoban učiniti čudo.

Ta nas zgoda opominje kako je lako čovjeka sputati i onesposobiti ga da pozitivno misli i djeluje, samo zato što se u njega nema povjerenja ili mu se prilazi s predrasudama. Koliko ugušene energije, obeshrabrenja, razorene nade i radosti ide na račun našega tvrdog i neprimjerenog suda o ljudima, pa čak o ljudima koje volimo i koje, čini nam se, poznajemo.

Očigledno je: Bog se, da bi nam progovorio, ne služi ljudima koji bi bili izuzeti od uobičajenog, nego ljudima koje mi svakodnevno susrećemo.

Božju prisutnost smijemo iskusiti u susjedima, bolesnicima, gostima, prijateljima, pa čak i u slabima i "zaostalima". Susret s drugima i drugačijima može postati trenutkom te prisutnosti, ako je naše srce otvoreno i raspoloživo. Jer Bog, da bi dobio ljudski oblik, treba tebe i mene. (pek)

 

z lin

Kontakt

ŽUPA ROĐENJA ISUSOVA

Kajzerica

Ulica IX. Podbrežje 35

10020 Zagreb

info@zupa-kajzerica.com

Telefon  +385 1 655 02 93

 

Upravitelj župe

Krunoslav Kolar

 

 

ŽIRORAČUN

Zagrebačka banka d.d.

IBAN: HR9623600001101628709

 

UREDOVNO VRIJEME ŽUPNOGA UREDA

17:00-18:00  utorak, četvrtak i subota, te po dogovoru

 

SVETE MISE NEDJELJOM

Jutarnja misa u 9:00

Župna misa u 11:00

Večernja misa u 18:30

 

Lokacija